Ruim 200 tweedejaars technasiumleerlingen van RSG De Borgen, het Praedinius Gymnasium en het Stadslyceum gingen in 2021 tijdens hun eerste schooltrimester aan de slag voor Waterschap Noorderzijlvest. Het waterschap daagde de leerlingen uit om een vissenhotel te ontwerpen voor in het Paterswoldsemeer. Het creëren van deze kunstmatige schuil- en paaiplaatsen voor vissen en kleine waterbeestjes is één van de Kaderrichtlijn Water-maatregelen (KRW) die in 2020 samen met de omgeving is bedacht. 

Winnende ontwerpen vissenhotel straks in het Paterswoldsemeer

Welk vissenhotel heeft vijf sterren verdiend? Er  kon gestemd worden op één van de 10 ontwerpen gemaakt door leerlingen van RSG De Borgen, het Praedinius Gymnasium en het Stadslyceum. Ook een vakjury beoordeelde de ontwerpen. Waterschap Noorderzijlvest was initiatiefnemer en opdrachtgever van deze opdracht. Het waterschap legt in 2024 zeven vissenhotels aan in het Paterswoldsemeer en wil ook jongeren hierbij betrekken. Ruim 200 technasiumleerlingen deden mee aan de opdracht. De 10 beste ontwerpen waren zowel online als in het Wall House te bezichtigen.

Het waterschap heeft de winnende ontwerpen laten vertalen naar een echt ontwerp. Op onderdelen zijn aanpassingen gedaan. Bijvoorbeeld na doorberekening van constructies. Ook op het gebied van materialen zijn enkele aanpassingen gedaan, zodat de ontwerpen nog iets duurzamer zijn. Maar uiteindelijk zullen de leerlingen hun eigen ontwerpen herkennen, als ze in het Paterswoldsemeer liggen.

Benieuwd naar de ontwerpen die gewonnen hebben? Bekijk dan de vlog: ‘Vissenhotels voor het Paterswoldsemeer’ - YouTube

Technasia

Het technasium is een landelijk ontwikkelde formule voor bètatechnisch onderwijs op havo en vwo, waarbij het vak Onderzoek & Ontwerp (O&O) centraal staat. Een opdrachtgever biedt de leerlingen actuele opdrachten en vraagstukken uit de praktijk aan. Waterschap Noorderzijlvest is afgelopen jaren vaak opdrachtgever geweest.

Jongeren en water

Noorderzijlvest zet al langere tijd in op educatie om het bewustzijn te vergroten bij jongeren. “Het gaat dan niet alleen om kennis. We willen graag dat waterthema’s betekenis krijgen en dat jongeren in staat zijn het op zichzelf en hun eigen leefomgeving te betrekken”, aldus dagelijks bestuurder Annette van Velde. “Daarnaast merken we dat jongeren vaak nog heel creatief denken. Waar wij nog wel eens vanuit obstakels denken, denken zij sneller vanuit kansen. Ik ben dan ook heel benieuwd naar de uiteindelijke ontwerpen”.

Meer informatie

Heb je gevonden wat je zocht?