Begin december start werkzaamheden KRW-maatregelen fase 3 

Na een lange periode van voorbereiding start in december het werk aan de Kaderrichtlijn water maatregelen fase 3. Daardoor verbetert de (ecologische) waterkwaliteit van het Paterswoldsemeer. De maatregelen zijn in 2020 bedacht in co-creatie met vertegenwoordigers namens bewoners, recreanten, ondernemers, natuur en sportvisserij. Aannemersbedrijf Oosterhuis bv gaat het werk samen met De Boer en de Groot civiele werken en aannemingsbedrijf Van Schaik uitvoeren. Deze bedrijven werkten eerder al samen bij de aanleg van de Ecologische Verbindingszone Meerweg in opdracht van provincie Groningen. Arcadis verzorgt de directievoering en toezicht.

Natuurvriendelijke oevers, vissenbossen en vissenhotels

Op verschillende plekken in het Paterswoldsemeer komen natuurvriendelijke oevers. Daarbij worden de oevers flink uitgedund, zodat er minder blad in het water valt. Dat ziet er eerst even kaal uit, maar de oevers zullen snel weer vergroenen. Op andere plekken planten we ter compensatie bomen aan. Omdat er onvoldoende schuil- en paaiplekken voor vissen en kleine waterbeestjes zijn, komen er ook vissenbossen en vissenhotels in het meer te liggen.

Aan de slag

Op 14 november is het werk gegund aan aannemersbedrijf Oosterhuis bv. De komende weken gaat Oosterhuis in afstemming met het waterschap en Arcadis de planning verder uitwerken. Ook worden voorbereidingen getroffen, zoals het bestellen van materialen en het inrichten van het centrale werkterrein. Veel van het werk zal vanaf het water worden uitgevoerd. Maar er vindt ook werkverkeer via land plaats. Veiligheid is daarbij erg belangrijk. Daarom stelt Oosterhuis ook een veiligheidsplan op. Naar verwachting gaat het echte werk in december beginnen.

Inloopavond over de werkzaamheden op 7 december

Op donderdagavond 7 december tussen 19.00 en 21.00 uur vindt er een inloopbijeenkomst plaats in de Meerschapsboerderij (Veenweg 46, Haren). Heb je vragen over wat we waarom gaan doen of ben je benieuwd naar de planning of werkwijze? Loop dan vooral binnen. Medewerkers vanuit Noorderzijlvest, Arcadis en Oosterhuis staan je graag te woord.

Meer informatie 

De aanleiding, beschrijving van de maatregelen en praktische informatie over het werk delen wij o.a. via deze site. Ook de planning komt hier binnenkort op te staan. Daarin geven we aan wanneer we op welke plek aan het werk zijn. Heb je vragen, neem dan contact op via paterswoldsemeer@noorderzijlvest.nl of bel naar 050 3048911.